Novosti

06.01.2021

„Ultimativni simulator vožnje“ Volvo Cars za razvoj sigurnijih automobila koristi najnoviju tehnologiju igara

Volvo Cars inžinjeri nazivaju ga „ultimativnim simulatorom vožnje“, iako to nije samo njihov izgovor za to da se prepuste igranju. Umjesto toga, revolucionarni simulator kombinovane stvarnosti koristi se za nove korake u oblasti sigurnosti i tehnologije autonomne vožnje.

 

Podešavanja sa sjedištem vozača koje se pomjera, volanom sa haptičkim povratnim informacijama i slušalicama za virtualnu stvarnost sa kristalno jasnim zvukom bi svakog ozbiljnog igrača učinile ljubomornim, ali Volvo Cars simulator taj koncept podiže na još viši nivo pa nije lako razlikovati stvarnost od simulacije. Što je suština svega.


Uz pomoć vrhunske tehnologije vodeće 3D razvojne platforme Unity u realnom vremenu i finskih stručnjaka za virtualnu i kombinovanu stvarnost iz kompanije Varjo, simulator uključuje vožnju pravog automobila stvarnim cestama. Udružuje životnu 3D-grafiku visoke rezolucije, slušalice za obogaćenu stvarnost i odijelo Teslasuit za cijelo tijelo, koje osigurava haptičke povratne informacije iz virtualnog svijeta i istovremeno prati i reakcije tijela.


Ta kombinacija programske i mašinske opreme Volvo Cars inžinjerima omogućava simulacije mnogih saobraćajnih scenarija na stvarnoj ispitnoj stazi, sa upotrebom pravog automobila ali potpuno sigurno. Inžinjeri mogu da dobiju značajan uvid u interakciju ljudi i automobila u svrhu razvoja nove sigurnosti, pomoći vozaču i autonomnih karakteristika vožnje.


Ispitivači mogu da budu izloženi izmišljenim funkcijama aktivne sigurnosti i pomoći vozaču, nadolazećim autonomnim korisničkim interfejsima, budućim modelima automobila i brojnim drugim scenarijima. Može se koristiti na pravim ispitnim stazama ili u testnom laboratoriju, a svaki scenarij se može potpuno prilagoditi. Mogućnosti su zapravo beskonačne.


„Ultimativni simulator“ Volvo Cars jučer je predstavljen na događaju u direktnom prenosu iz Arene otvorenih inovacija kompanije Volvo, koji je vodila grupa njenih stručnjaka za inovacije. Događaj možete na zahtjev pogledati OVDJE.


Prošle godine je Volvo Cars skupa sa kompanijom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila uz istovremeno nošenje slušalica za kombinovanu stvarnost. Sada se ta saradnja proširila na Unity i proizvođača haptičkih odijela za cijelo tijelo Teslasuit. 


Prema riječima ​​Caspera Wickmana, seniorskog vođe korisničkog iskustva u Volvo Areni otvorenih inovacija i jednog od domaćina direktnog prijenosa, to kompaniji Volvo Cars omogućava da proučava autentične ljudske reakcije u sigurnom okruženju uz djelić troškova stvarne provjere. 


„Saradnja sa velikim kompanijama, kao što su Varjo, Unity i Teslasuit, omogućila nam je ispitivanje bezbroj scenarija koji izgledaju i osjećaju se stvarno, a da pri tome nije bilo potrebe ni za kakvom fizičkom gradnjom“, rekao je Casper Wickman. „Omogućava nam da ispitujemo stvarne automobile kroz saobraćajne scenarije koji izgledaju stvarno, ali se mogu prilagoditi pritiskom na dugme.“


U razvoju sigurnosnih sistema za automobile, kao što su tehnologije za sprečavanje sudara, ispitivanje je presudno. Međutim, ispitivanje tih sistema u stvarnosti može biti opasno, dugotrajno i skupo. Simulacije virtualne i kombinovane stvarnosti ipak omogućavaju potpuno sigurno testiranje u autentičnim okruženjima, bez potrebe za gradnjom bilo kojih fizičkih prototipa ili uspostavljanja kompleksnih scenarija.


„Primjenom te najsavremenije tehnologije istražujemo i upravljamo razvojem da bismo ostvarili sigurne automobile u budućnosti. Odlično je igrati ulogu u tome“, rekao je Casper Wickman.


Cijeli snimak uživo možete pogledati ovdje, a isječak snimka događaja možete preuzeti ovdje.

 

Predstavljena tehnologija:

 

Slušalice za kombinovanu stvarnost Varjo

Prošle godine je Volvo Cars skupa sa kompanijom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila za vrijeme nošenja slušalica za kombinovanu stvarnost. Slušalice Varjo XR-1 Developer Edition koriste video kamere za kreiranje kombinovane stvarnosti i osiguravaju kombinovanu ili virtualnu stvarnost u visokoj rezoluciji. Sa slušalicama Varjo XR-1, predmeti i okruženja kreirani u platformi Unity mogu bez teškoća da se uključe u stvarni svijet.

Odijelo Teslasuit

Primjenom sile, vibracija ili pokreta, haptička tehnologija omogućava rekonstrukciju doživljaja dodira pri interakciji s virtualnim svijetom. Ako nose napredno haptičko odijelo kompanije Teslasuit, simulacijski ispitivači iz kompanije Tesla mogu tjelesno osjetiti male reprodukcije sile koje bi doživjeli prilikom nesreće, a da zapravo nisu izloženi riziku. Odijelo Volvo inžinjerima također omogućava ispitivanje tih reakcija uz proučavanje kako mišići, stepeni stresa i otkucaji srca reagiraju na stres, a te spoznaje mogu upotrijebiti prilikom kreiranja sigurnosnih sistema sljedeće generacije, čiji cilj je da se izbjegnu, odnosno da se ublaže rizične situacije.

Simulacijski motori Unity

Simulacijski scenariji se kreiraju primjenom najnovije 3D programske opreme u stvarnom vremenu Unity, kompanija koja stoji iza jedne od omiljenih razvojnih platformi za razvoj video igara na svijetu. S upotrebom platforme Unity Volvo stručnjaci mogu uspostaviti virtualna okruženja i predmete koje će koristiti u simulacijama, ili čak u potpuno virtualno okruženje unose potpuno precizan 3D model bilo kojeg automobila Volvo, a pri tome ocjenjuju koncept pod različitim svjetlima, u različitim vremenskim prilikama i na različitim mjestima. 

 

 

 Grupa Volvo Cars tokom 2019. godine

U poslovnoj 2019. godini kompanija Volvo Cars zabilježila je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tokom 2018. godine). Prihodi u ovom razdoblju dostigli su 274,1 BSEK (252,7 BSEK). U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je 9,8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje finansija i poslovanja kompanije Volvo Cars tokom posljednjih godina, pozicionirajući tkompaniju za sljedeću fazu rasta.

 

O Grupi Volvo Cars

Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedna od najpoznatijih i najuglednijih premium automobilskih robnih marki u svijetu, s prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tokom 2019. godine je kompanija Volvo Cars prosječno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih radnika. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija uglavnom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za APAC nalazi u Shangaiu. Glavni su proizvodni kapaciteti kompanije smješteni u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na lični, održiv i siguran način. To poslanstvo se ogleda u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars također se zalaže za trajno smanjenje karbonskog otiska s ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Obavještenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se